tinc una depressió o un trastorn d’ansietat perinatal?

Algunes mares se senten tristes, ansioses o irritables durant l’embaràs i el periode postpart però no consulten mai a un especialista perinatal perquè pensen que són emocions normals, pròpies de l’etapa perinatal, i dels canvis hormonals que es produeixen en aquest periode.

I és cert que  la maternitat és una etapa en la que es produeixen molts canvis als que la mare haurà de fer front  i que la tristesa i l’ansietat són experiències emocionals normals que ens ajuden a adaptar-nos a determinades situacions.

Però és important també saber que quan la tristesa o l’ansietat són tan intenses o es perllonguen tant el temps que empitjoren la nostra qualitat de vida o afecten àrees importants de la nostra vida com el rendiment acadèmic, l’activitat laboral, les activitats d’oci o la relació amb els altres (com per exemple, la relació amb el nostre nadó en el cas de la maternitat) és important fer-ne una valoració acurada i veure si formen part d’un trastorn emocional d’aquesta etapa.

La Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS; Cox, 1987) és l’eina de cribatge universalment utilitzada per a la identificació de la depressió durant el periode postpart i que, a més de detectar el risc de depressió després de tenir un nadó, també ha demostrat tenir unes bones propietats psicomètriques per a detectar la depressió durant l’embaràs i l’ansietat en l’etapa perinatal.

La EPDS, que ha estat traduïda a més de 60 idiomes i que va ser validada a l’espanyol per la Dra. Garcia-Esteve i col·laboradores l’any 2003, és una eina de cribatge, és a dir, no és diagnòstica i mai podrà substituir el criteri clínic d’una psiquiatra, però sí que ens informa del risc d’estar patint un trastorn depressiu o ansiós en aquest període i de la necessitat de ser avaluada o no per una especialista en aquesta etapa.

És per això que si tens símptomes de tristesa o ansietat i t’agradaria saber si estàs en risc d’estar patint un trastorn emocional en aquesta etapa, t’ofereixo la possibilitat de subscriure’t a la newsletter i realitzar aquest qüestionari, amb el meu compromís de corregir-lo personalment, fer-te una devolució amb el resultat i una orientació del que crec que et podria ajudar.

Et deixo aquí sota la casella per a subscriure’t, omplir l’EPDs i enviar-te el resultat.

Una abraçada!

Marketing por